Membrii unei comisii internaţionale au declarat ilegală construcţia de pe Dunăre Ţara vecină a fost atenţionată dur pentru că nu a respectat acordurile internaţionale. Pentru
Membrii unei comisii internaţionale au declarat ilegală construcţia de pe Dunăre
Ţara vecină a fost atenţionată dur pentru că nu a respectat acordurile internaţionale. Pentru refacerea legislaţiei de mediu, Ucraina va primi sprijin european.
Ucraina a cerut, în deschiderea lucrărilor, o amânare a dezbaterilor invocând faptul că unele amendamente nu au fost trimise Kievului cu două luni înainte.
Membrii comisiei au respins propunerea, calificând-o drept "nejustificată", precizând că, potrivit Convenţiei, pot fi aduse amendamente cu privire la încălcarea prevederilor documentului şi cu 24 de ore înainte de discuţii.
Amânarea discuţiilor a fost respinsă
Apoi ucrainenii au obiectat, susţinând că partea română nu a răspuns actelor oficiale trimise de Kiev.
În replică, reprezentanţii Ministerului Mediului din România au prezentat comisiei toate actele şi răspunsurile trimise în ţara vecină. Din nou, ucrainenii au încercat să tragă de timp şi au propus o întâlnire a părţilor interesate în luna octombrie. Nici partea română, nici reprezentanţii convenţiei nu au fost de acord.
Ucrainenii n-au fost la ultima zi a lucrărilor
Ieri-dimineaţă, ministrul ucrainean al mediului, Heorgiz Philipchuk, a părăsit Bucureştiul, invocând probleme urgente apărute în agenda sa. El a lăsat în loc o scrisoare semnată de vicepremierul ucrainean, Hryhoriy Nemyrya, care a anunţat că Ucraina e gata să implementeze dispoziţiile comisiei, precizând că el personal va conduce grupul însărcinat să facă acest lucru.
În plus, vicepremierul a spus şi că partea ucraineană e gata să se supună convenţiei şi să colaboreze cu partea română, pe baza unor negocieri ulterioar