Notam, intr-un episod precedent, ca asumarea de catre stat a rolului de investitor in constructia caselor - in vremea socialismului - a fost o mare nedreptate. A castigat o parte a populatiei, dar a pierdut cea mai mare parte. Pentru ca statul lua bani de la toti, dar construia numai in orase, pe care le repartiza salariatilor. Statul era proprietar; salariatul norocos, caruia i se repartiza un apartament, devenea chirias. Politica perimata. Si nu doar sub aspectul nedreptatii, cu efecte in plan social si moral. Ci si, mai cu seama, sub aspect economic, cu efecte negative la nivelul bunastarii intregii populatii.
Tarile capitaliste, mai iuti de picior in planul dezvoltarii economice, s-au grabit sa declanseze batalia pentru bunastare imediat ce ranile s-au vindecat, iar razboiul a fost dat uitarii. Mobilizarea economiilor - evidentiata cu deosebire intr-unul din canoanele postbelice: "Economisiti si prosperati!" - incepea sa nu mai fie doar treaba indivizilor. Devenea mai ales treaba pietelor financiare, ce-si intindeau antenele din America pana in Asia. Noua deviza devenise: "Imprumutati-va si prosperati!".
Sigur, e vremea turbulentelor, pietele financiare sunt sub presiune, indeosebi in America, si evocarea acestor realitati ar putea sa sune ciudat. Dar crizele vin si trec. Lumea va continua sa-si inmulteasca banii economisiti, bani ce nu vor conteni sa ajunga in banci si, mai departe, nenumarate familii vor lua cu asalt institutiile de credit, vor imprumuta bani pentru un timp indelungat si se vor muta in case noi; pe urma vor imprumuta alti bani, pentru bunuri de consum de folosinta indelungata. Dupa care se vor apuca sa munceasca din rasputeri ca sa-si poata plati datoriile.
E drept ca la noi, vreme indelungata, nici bancile romanesti, foarte putine, nu dadeau credite pentru consum, nici puterea de atunci - care propagandistic facea mare ca