Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Depozitarul Central promit ca short-sellingul (vanzarile in lipsa) si conturile globale de tranzactionare, alaturi de cumpararea actiunilor straine direct de pe piata locala vor deveni realitate anul acesta.
Accelerarea procesului de diversificare a instrumentelor financiare de pe piata locala de capital a fost determinata in mare parte de fondurile de pensii obligatorii administrate privat, care vor intra ca jucatori la Bursa cu volume importante de active.
"Desi tranzactionarea prin intermediul conturilor globale a fost posibila atunci cand a fost infiintata piata RASDAQ, in prezent ea este posibila numai pentru titlurile Erste Bank. Incepand cu luna iulie, speram sa fie posibila tranzactionarea prin conturi globale pentru toti emitentii, masura care va duce la o crestere vizibila a lichiditatii", a declarat Ovidiu Sergiu Pop, presedintele Depozitarului Central, in cadrul conferintei "Comportamentul investitional in piata globala si viitorul bursei romanesti" organizata de Asociatia Brokerilor in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central.
Vanzarea in lipsa va deveni de asemenea posibila la Bursa din lunile iulie-august, potrivit lui Pop. Aceasta tehnica de tranzactionare presupune vanzarea de actiuni imprumutate de la broker, astfel investitorii vor putea marca castiguri si atunci cand cotatiile actiunilor scad, nu doar cand urca.
"Vrem sa lansam o piata alternativa moderna, prin care investitorii locali sa cumpere actiuni ale companiilor straine listate pe bursele din afara tarii, direct de la bursa din Bucuresti, fara a mai fi necesare alte demersuri pentru intermediere", a continuat presedintele Depozitarului Central.
Chiar daca gradul de lichiditate al titlurilor de stat si obligatiunilor este redus, bursa de la Bucuresti spera sa atraga investitii din partea fondurilor de pe