În timp ce un sfert dintre români se declară dornici să îşi cumpere o locuinţă în următorii zece ani, numai 7,5% dintre aceştia, adică circa 400.000, au posibilitatea financiară de a face acest lucru, conform unui studiu al băncii UniCredit Ţiriac Bank. Calculele au avut la bază nivelul salariilor, adică posibilitatea ca cei intervievaţi să facă un credit imobiliar prin care să cumpere o casă. Scopul principal al achiziţionării este uzul personal, fiind urmat la mare distanţă de închiriere, de cumpărat o locuinţă pentru a o lăsa copiilor sau achiziţionarea ca mijloc de investiţie imobiliară. Studiul se bazează pe răspunsurile a 1.000 de persoane, cu vârsta de peste 15 ani, sondajul fiind derulat la nivel naţional.
În cazul în care ritmul de construire şi de vânzare de locuinţe rămâne cel de acum, România are nevoie 32 de ani pentru a acoperi integral cererea de acum, conform UniCredit Ţiriac Bank. Condiţiile de creditare se vor înrăutăţi însă în perioada următoare. Băncile se aşteaptă ca în perioada următoare condiţiile de acordare a creditelor să se înăsprească, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, după cum a declarat Ion Drăgulin, şeful Direcţiei de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale. (V.R.)
În timp ce un sfert dintre români se declară dornici să îşi cumpere o locuinţă în următorii zece ani, numai 7,5% dintre aceştia, adică circa 400.000, au posibilitatea financiară de a face acest lucru, conform unui studiu al băncii UniCredit Ţiriac Bank. Calculele au avut la bază nivelul salariilor, adică posibilitatea ca cei intervievaţi să facă un credit imobiliar prin care să cumpere o casă. Scopul principal al achiziţionării este uzul personal, fiind urmat la mare distanţă de închiriere, de cumpărat o locuinţă pentru a o lăsa copiilor sau achiziţionarea ca mijloc de investiţie imobiliară. Studiul se bazează pe răspunsurile a 1.0