» Un taran din satul vasluian Trestiana le-a gasit o intrebuintare artistica cioatelor pe care le gaseste prin padure. Omul le strange pe cele mai "expresive", le ciopleste si face din ele mici statuete.
» Ion Burghelea si-a facut expozitie in propria casa, unde tine 130 de obiecte. Sute de calatori romani si straini i-au trecut pragul doar ca sa-i vada obiectele de arta.
Vasluiul nu e un judet in care sa gasesti cine stie ce obiective turistice. Am avut noroc cu o cunostinta din Barlad, care m-a dus la casa unui mester din apropierea orasului. Asa am reusit sa-l scoatem din anonimat pe cel care, de o viata intreaga, aduna cioturi din padure, le aduce la el acasa, in atelierul sau, iar acolo le insufleteste. Le transforma in oameni sau in animale.
Casa cu drapel
Linii, cercuri, chipuri, corpuri, totul e intr-o alcatuire greu de deslusit la prima vedere. Pare ca o forta invizibila le-a sucit, dandu-le forme hade. Din nimic facand o fata, un picior, o mana, ochi, urechi. Cu siguranta vi s-a intamplat sa desenati, din imaginatie, siluete de orice fel atunci cand ati privit involburarea unui nor sau excrescentele de pe scoarta unui copac ori jocul de lumini si umbre ale stancilor. Daca se intampla sa ajungeti in judetul Vaslui, treceti neaparat pe la casa lui Ion Burghelea. E in satul Trestiana, comuna Grivita, ceva mai sus de Barlad, pe drumul spre orasul Vaslui. Aici o sa vedeti cum un om a transformat imaginatia in meserie. si-a facut si muzeu, la el acasa. Are si steaguri la poarta, ca sa-l gaseasca vizitatorii mai repede. Cum intrebi prin sat de nea Ion, toti te trimit la "casa cu drapel". Sau la "muzeul cioturilor".
Campion la haltere
De-o viata intreaga tot cauta omul nostru radacini si bucati din arbori sfartecati de topor sau de alunecarile de teren. Zice ca de cele mai multe ori gaseste cioate in rape ori p