Crestinii din Rasarit merg astazi sa se inchine Lui Dumnezeu si sa se roage Sfintilor Imparati intocmai cu Apostolii Constantin si Elena, cei care au mijlocit primul Sinod Ecumenic a toata crestinatatea si care au dat libertate deplina crestinilor, la inceputul sec. IV d. H. Credinciosii se roaga pentru sanatate, ajutor si pentru binele celor care poarta numele Constantin si Elena, aducind daruri la Altar si pomenindu-i, totodata, pe cei dragi, raposati in Domnul. Lacasul sfint, ctitorit cu mai bine de un secol si jumatate, pe strada Scolilor, fosta "Sf. Constantin", isi serbeaza patronii spirituali. Aseara, in cadrul slujbei de hram, parintele paroh Traian Mazare, impreuna cu un sobor de preoti braileni, s-au rugat Lui Dumnezeu si Sfintilor Imparati, iar astazi, in cadrul Sfintei Liturghii, cei prezenti sint invitati sa guste din traditionala coliva de hram, ce-i infatiseaza pe aceia care, alaturi de Apostoli, au pus bazele crestinismului. Parintele Mazare le vorbeste credinciosilor, ca in fiecare an, despre viata si faptele Sfintilor Imparati si despre insemnatatea sarbatorii.
Piatra de temelie a bisericii "Sfintii Imparati Constantin si Elena" a fost pusa in urma cu un secol si jumatate, mai precis in ziua de 3 mai 1857, iar slujba de sfintire a fost oficiata sase ani mai tirziu, pe data de 8 septembrie 1863 (in ziua in care se ctitorea Biserica Greaca) de catre Episcopul Dionisie Romano al Buzaului.
Pentru ridicarea edificiului au contribuit, de asemenea, Corporatiile (breslele) Gradinarilor, Croitorilor, Casapilor (Macelarilor), Precupetilor si Hamalilor (Docherilor) din Braila. A fost, potrivit istoricului bisericii, cea de-a patra parohie urbana a Brailei iesita de sub ocupatie turceasca, dupa "Sfintul Arhanghel Mihail" (1831), fosta geamie, "Sfintul Spiridon" (1842) si "Sfintul Mare Mucenic Gheorghe" (1857). Ample lucrari de reparatii si