40% din hainele de fiţe din România sunt contrafăcute. Ţara noastră este „bandă de asamblare“ a falsurilor în drum spre Vest. Produsele contrafăcute potenţial periculoase pentru sănătate - medicamentele, cosmeticele sau alimentele - înregistrează o creştere spectaculoasă în Uniunea Europeană, după cum arată capturile făcute în 2007 de către ofiţerii de frontieră. „Contrafacerile continuă să ne ameninţe în mod periculos sănătatea, securitatea şi economia“, a afirmat luni comisarul european pentru uniune vamală, Laszlo Kovacs, cu ocazia prezentării unui raport anual. Sursa: ReutersSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Potrivit AFP, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că infracţiunile din domeniul proprietăţii industriale sunt „în creştere“ la nivelul Uniunii Europene. Numeroase sectoare cu un risc potenţial la adresa consumatorilor prezintă creşteri îngrijorătoare: 264% în cazul confiscărilor individuale de produse cosmetice şi de igienă corporală, 98% în cel al jucăriilor, 62% în cel al produselor alimentare şi echipamentelor IT şi 51% în cazul medicamentelor. Pe primul loc în ceea ce priveşte cantităţile confiscate şi volumul de produse contrafăcute se află articolele de îmbrăcăminte şi accesoriile.
După cum era de aşteptat, China a fabricat circa 58% dintre produsele confiscate în 2007 şi ocupă primul loc în aproape toate sectoarele industriale.
România, specializată în aplicat etichete
Potrivit Asociaţiei Române pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC), România este plasată într-o zonă-ţintă a marfurilor contrafăcute, motiv pentru care poate fi considerată ţară de destinaţie sau de tranzit.
Totuşi, dacă până acum mărfurile se importau gata falsificate, în prezent, au început să intre în ţară produse fără nicio marcă. După ce ajung în ţară, pe aceste marfuri se aplică diverse inscripţii şi embleme cara