Ministrul de Interne, Roberto Maroni, discuta astăzi în şedinţa de guvern programata in mod special la Napoli, proiectul pentru Decretul siguranţei publice. Seria acestor reglementari a fost Ministrul de Interne, Roberto Maroni, discuta astăzi în şedinţa de guvern programata in mod special la Napoli, proiectul pentru Decretul siguranţei publice. Seria acestor reglementari a fost deschisă de "Decretul Mailat", adoptat de fostul guvern Prodi, imediat după tragicul episod de la Tor di Quinto, din Roma.
În ordine cronologică, acesta ar fi "Mailat 3", după ce guvernul Prodi a prelungit şi modificat primul decret. În Italia, un decret al guvernului trebuie aprobat de Parlament în maximum trei luni, în caz contrar fiind automat abrogat. Roberto Maroni propune 30 de capitole, in incercarea sa de a pune capăt infracţiunilor comise de străini şi nu numai.
Unul dintre acestea se referă la confiscarea apartamentelor închiriate clandestinilor. De asemenea, se va introduce expatrierea străinilor care au fost condamnaţi în mod definitiv la doi ani de închisoare (faţă de cei 10 prevăzuţi până acum).
Altă măsură pe care o consideră foarte importantă este aceea de a demola toate taberele ilegale de tigani.
Opoziţia nu este de acord
Walter Veltroni, fostul primar al Romei şi actualul lider al Partidului Democrat, se opune ideii de a transforma clandestinitatea în infracţiune. El se declară împotriva patrulelor nocturne ale cetăţenilor. "Ar fi o soluţie inutilă şi nocivă, care nu ar face altceva decât să umple închisorile şi i-ar incrimina şi pe cei care vin în Italia să muncească", spune Veltroni.
De asemenea, fostul primar a condamnat atacurile asupra taberelor de rromi din ultimele zile, pe care le defineşte "grave".
Pier-Ferdinando Casini, liderul partidului de centru UDC, se declară si el împotriva adoptarii infracţiunii de clandestin