Nu se mai poartă cel uniform, masiv şi rectiliniu. Se preferă originalitatea, prin realizarea de forme geometrice spectaculoase. Sursa: Cezar Comănescu
Gardul viu nu trebuie să te trimită cu gândul la ceva sofisticat, ci la ceva util într-o grădină. Fie că vrei să te protejezi de priviri indiscrete, să-ţi delimitezi porţiuni din grădină, să adaugi un efect decorativ sau să te aperi de vânt, gardul viu e o alegere foarte bună.
La modă nu mai este cel uniform, masiv şi rectiliniu. Acum se poartă gardul viu, în care speciile decorative prin flori, prin fructe sau prin frunziş sunt puse în valoare. De asemenea, foarte moderne şi originale sunt gardurile tunse riguros şi care au forme inedite (de exemplu, de animale), precum şi cele care arată ca nişte figuri geometrice spectaculoase.
Criteriile alegerii
Înainte de a alege speciile pentru realizarea unui gard viu, trebuie să te gândeşti foarte bine la funcţiile pe care trebuie să le îndeplinească. Gardul viu asigură o reglare climatică. El se opune liberei circulaţii a maselor de aer şi realizează ecrane contra razelor de soare. Captează căldura şi măreşte temperatura mediului primăvara şi toamna, protejând grădina de bătaia vântului, de frig şi de soarele arzător.
Dacă vrei să te pui la adăpost de privirile iscoditoare ale vecinilor, ai nevoie de un gard viu înalt şi gros. De asemenea, îl poţi folosi ca paravan pentru a izola o parte a grădinii. Pentru spaţiul din faţa casei poţi alege specii de mică înălţime, care să formeze borduri şi care să le permită trecătorilor să-ţi admire straturile de flori.
În cazul în care grădina ta este vizitată adesea de animale ce îţi strică florile, un gard viu format din plante cu spini (Glădiţa, Pyrantha) te poate apăra de intruşi.
Din ce să-l realizezi
Gardul viu tuns constituie un