Deputaţii britanici au aprobat luni utilizarea embrionilor hibrizi, creaţi din integrarea ADN-ului uman în ovule de animale, în scopul efectuării cercetărilor asupra unor maladii grave, precum Alzheimer.
Camera Comunelor a respins cu o majoritate de 336 la 176 de voturi un amendament care interzicea crearea embrionilor hibrizi, ridicând astfel ultimul obstacol în procesul de legalizare.
Procedura implică inserarea de ADN uman în ovule de vacă, iepure, porc, oaie sau capră, din care s-a eliminat deja materialul genetic. Embrionii hibrizi obţinuţi vor fi utilizaţi pentru producerea de celule suşă embrionice, care au un mare potenţial în tratarea bolilor. Embrionii hibrizi trebuie distruşi cel târziu la capătul a 14 zile de dezvoltare şi se interzice implantarea lor într-un uter de femeie.
Premierul britanic laburist Gordon Brown, al cărui fiu, în vârstă de aproape 2 ani, suferă de fibroză chistică, a sprijinit acest proiect. Fibroza chistică face parte din maladiile congenitale care ar putea beneficia de pe urma clonării terapeutice, o procedură facilitată de embrionii hibrizi. Proiectul a fost sprijinit şi de şeful Partidului Conservator, David Cameron. Biserica Catolică şi mai mulţi deputaţi din opoziţia conservatoare au denunţat, însă, ceea ce un demnitar religios a calificat drept „experimente à la Frankenstein“.
Ieri, urmau să fie dezbătute alte două subiecte controversate - autorizaţiile care ar putea permite cuplurilor de lesbiene să efectueze o fecundare in vitro şi scurtarea termenului legal pentru efectuarea unui avort.