Pe piaţa muncii lucrează acum mai mulţi bărbaţi, dar numărul femeilor cu studii superioare este mai mare. Ponderea lor în activităţile sociale dovedeşte câtă preocupare există pentru inechităţile de gen din ţările UE. În 2025, piaţa muncii va fi perfect echilibrată, din punctul de vedere al reprezentativităţii celor două sexe în activitatea economică. Doar că numărul angajaţilor, per total, va scădea. Până atunci, ne mai despart doar câţiva ani, iar profi
Pe piaţa muncii lucrează acum mai mulţi bărbaţi, dar numărul femeilor cu studii superioare este mai mare. Ponderea lor în activităţile sociale dovedeşte câtă preocupare există pentru inechităţile de gen din ţările UE.
În 2025, piaţa muncii va fi perfect echilibrată, din punctul de vedere al reprezentativităţii celor două sexe în activitatea economică. Doar că numărul angajaţilor, per total, va scădea. Până atunci, ne mai despart doar câţiva ani, iar profilul actual al pieţei muncii europene nu se potriveşte cu schimbările demografice anticipate statistic.
Portretul statistic efectuat de Eurostat asupra vieţii bărbaţilor şi femeilor din Europa indică acum supremaţia bărbaţilor angajaţi pe piaţa muncii (72%), faţă de femei (57% din totalul femeilor apte de muncă). Sexul frumos depăşeşte numeric însă, sub aspectul pregătirii la nivel universitar. Ele reprezintă mai mult de jumătate (55%) din absolvenţii cu studii superioare în majoritatea ţărilor europene, chiar dacă nivelul pregătirii universitare a crescut în ultimii ani, per ansamblul membrilor UE. Discrepanţe sunt şi în afara graniţelor Uniunii. În Islanda, studentele reprezintă 60% din totalul tinerilor care urmează o facultate, dar proporţia bărbaţilor pe piaţa muncii depăşeşte mult media europeană (87% din bărbaţii apţi de muncă).
Balanţa se echilibrează, înt