Când se constituie rezerva legală şi cât din aceasta este deductibilă la calculul impozitului? Constanta Ionescu - Brasov Conform Legii nr. 31/ 1990, este obligatoriu ca în fiecare an să se repartizeze din profitul societăţii cel puţin 5% pentru constituirea rezervei legale, până ce aceasta va atinge minimum 20% din capitalul social. Dacă fondul de rezervă, după constituire, s-a micşorat din orice cauză, va fi completat, cu respectarea aceloraşi limite. Ne
Când se constituie rezerva legală şi cât din aceasta este deductibilă la calculul impozitului?
Constanta Ionescu - Brasov
Conform Legii nr. 31/ 1990, este obligatoriu ca în fiecare an să se repartizeze din profitul societăţii cel puţin 5% pentru constituirea rezervei legale, până ce aceasta va atinge minimum 20% din capitalul social. Dacă fondul de rezervă, după constituire, s-a micşorat din orice cauză, va fi completat, cu respectarea aceloraşi limite.
Nerespectarea acestei prevederi atrage pedepsirea fondatorului, administratorului, directorului sau reprezentantului legal al societăţii, cu închisoare de la unu la trei ani.
În situaţia în care, ca urmare a efectuării unor operaţiuni de reorganizare, rezerva legală a persoanei juridice beneficiare depăşeşte a cincea parte din capitalul social sau din patrimoniul social, după caz, diminuarea rezervei legale, la nivelul prevăzut de lege, nu este obligatorie.
Potrivit Codului fiscal, rezerva legală este deductibilă în limita unei cote de 5% aplicată asupra profitului contabil, înainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile şi se adaugă cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, până ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris şi vărsat.