Spre deosebire de Primăria Capitalei, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România a decis că ar fi un nonsens să cheltuiască 100.000 de euro pe an pentru o asemenea agenţie de lobby amator. „Da, grupurile de interese au încercat să mă influenţeze în legătură cu anumite decizii“, a recunoscut Alexander Stubb, fost europarlamentar (în prezent, ministrul de externe al Finlandei), răspunzând la întrebarea dacă a fost supus unei acţiuni de lobby. Stubb este acel
Spre deosebire de Primăria Capitalei, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România a decis că ar fi un nonsens să cheltuiască 100.000 de euro pe an pentru o asemenea agenţie de lobby amator.
„Da, grupurile de interese au încercat să mă influenţeze în legătură cu anumite decizii“, a recunoscut Alexander Stubb, fost europarlamentar (în prezent, ministrul de externe al Finlandei), răspunzând la întrebarea dacă a fost supus unei acţiuni de lobby. Stubb este acela care a iniţiat raportul privind transparenţa grupurilor de lobby de pe lângă instituţiile europene, care a fost adoptat recent de către Parlamentul de la Strasbourg.
În prezent, la Parlamentul European sunt acreditate 4.570 de persoane care reprezintă grupuri de interese (companii, ONG-uri, diverse asociaţii etc.).
Parlamentarii europeni solicită reprezentanţilor grupurilor de interese să se înregistreze la instituţiile pe lângă care fac lobby şi să menţioneze ce clienţi au şi care sunt organizaţiile care îi finanţează. De asemenea, europarlamentarii vor întocmi liste cu persoanele cu care se întâlnesc şi care desfăşoară o astfel de activitate. Celor care fac lobby li se interzice să ofere cadouri oficialilor.
În capitala Belgiei, lobby-ul a apărut la sfârşitul anilor ‘70. Odată cu primele alegeri pentru Parlamentul European, în 1979,