Cristian Mungiu a fost singurul nominalizat şi, evident, câştigătorul premiului pentru Cinematografie şi Televiziune la ceremonia de acordare a unor noi distincţii acordate de Guvernul României. Premiile Naţionale pentru Arte au fost instituite prin Hotărâre a Guvernului, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Cultelor, ele urmând să fie acordate anual şi să recompenseze artiştii cu rezultate deosebite în anul precedent. Valoarea acestor premii nu este deloc de neglijat: echivalentul în lei al sumei de 25.000 de euro. Sunt cele mai consistente premii acordate de statul român în domeniul artei. „Fără nicio îndoială, anii trecuţi au fost anii cinematografului românesc şi pe bună dreptate.
Dar nu premiile contează, Cristian Mungiu nu este un mare regizor pentru că a luat premiu la Cannes, ci a luat un premiu la Cannes pentru că este un mare regizor”, a declarat un alt laureat al acestei prime ediţii, Mircea Cărtărescu. Fiind la Cannes, Mungiu a lipsit de la ceremonia în care s-au mai acordat încă 5 premii. Alexandru Dabija a primit premiul pentru spectacol, Cornel Ţăranu a fost laureatul categoriei muzică, Viorel Cosma a primit un premiul pentru lucrări de cercetare în domeniul artelor, Geta Brăescu a fost desemnată câştigătoare la categoria arte vizuale, iar Livia Câlţia a luat premiul pentru arhitectură. (R.B.)
Cristian Mungiu a fost singurul nominalizat şi, evident, câştigătorul premiului pentru Cinematografie şi Televiziune la ceremonia de acordare a unor noi distincţii acordate de Guvernul României. Premiile Naţionale pentru Arte au fost instituite prin Hotărâre a Guvernului, la iniţiativa Ministerului Culturii şi Cultelor, ele urmând să fie acordate anual şi să recompenseze artiştii cu rezultate deosebite în anul precedent. Valoarea acestor premii nu este deloc de neglijat: echivalentul în lei al sumei de 25.000 de euro. Sunt cele mai consistente pr