Timp de câteva zile, la Braşov limba română a devenit limbă de circulaţie internaţională. Şi asta pentru că aici, mai exact la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, s-a desfăşurat Olimpiada Internaţională de Limba şi Literatura Română. Concursul a fost unul mai special, fiind invitaţi să-şi testeze cunoştinţele elevi străini care învaţă în România. Deşi elevii basarabeni au fost cei mai numeroşi, nu au lipsit turcii, ucrainienii, nemţii sau chiar indonezii.
Olimpiada a fost împărţită pe două categorii mari – elevi români şi elevi străini care învaţă în România, aceştia concurând la două nivele - gimnaziu şi liceu. Ieri, în sala de festivităţi a Colegiului Şaguna, festivitatea de premiere s-a transformat într-un spectacol folcloric, la el participând şi concurenţii din alte ţări. Şcolăriţele de gimnaziu din Ucraina au venit în costum popular, cu coroniţă pe cap. Tot în costum popular a fost îmbrăcat şi concurentul de naţionalitate sârbă. Fanfara, corul şi ansamblul de dansuri populare ale colegiului gazdă au desăvârşit atmosfera.
Le-a picat Blaga
Premiul I la nivel de gimnaziu a fost luat de Ioana Andreea Popovici, o fetiţă provenită din Ucraina, iar la nivel liceal de Ioana Sneghirof, din Republica Moldova. „Am fost sunată cu două zile înainte de doamna secretară şi anunţată că sunt selectată să particip dintre elevii străini care învaţă în România. Am hotărât să-mi încerc norocul. Mă aşteptam să fie mai greu. Subiectele au fost frumoase şi ne-au permis să ne deschidem sufletul şi să fim cât mai expresivi. Proba orală a fost foarte interesantă – probabil că profesorii doreau să ne audă cum vorbim. Am socializat foarte mult şi mă bucur că am fost prezentă aici”, a declarat Ioana Sneghirof.
Cel mai exotic concurent a fost, cu siguranţă, Lengiey Solufide Agape Esoldy. „Sunt născut în Indonezia şi am venit aici în 2005, întrucât tatăl meu î