Cu doar câteva sute de euro se poate vedea ce fac angajaţii direct de pe internet
Serviciul este util lucrărilor cu mai mult de 50 de muncitori şi cu o durată de peste şase luni
Din ce în ce mai mulţi constructori români îşi montează pe şantiere camere video pentru a vedea ce fac muncitorii şi cum lucrează utilajele. Costurile sistemului sunt relativ scăzute, monitorizarea putând fi făcută fie la faţa locului pe un monitor, fie pe un sit de Internet prin intermediul unui cont special.
“Este bine ca sistemele de supraveghere video să fie utilizate de marile companii de construcţii. Instalarea unui astfel de sistem este rentabilă doar pe şantiere mari, cu o durată a lucrărilor de minim şase luni, peste 50 de muncitori şi peste 10 utilaje”, a explicat pentru Gândul Sorin Cârstian, director divizia de electrice a firmei de construcţii Apolodor.
Compania foloseşte deja sistemul pe două proiecte proprii, Casa Radio şi proiectul rezidenţial Octopus Garden. După cum a spus el, motivul principal pentru montarea camerelor a fost monitorizarea de ansamblu a lucrărilor. Unii constructori însă montează camere pentru a supraveghea ritmul de construcţie, adică, mai exact, pentru a verifica dacă muncitorii chiar muncesc.
Localizare după numărul de telefon
Preţul unui astfel de sistem porneşte de la circa 500 de euro pentru patru camere video, putând urca până la mii de euro, în funcţie de tipul de serviciu. Directorii pot urmări şantierul fie online, direct de pe un site unde au cont şi parolă, fie în timp real, pe monitoare fără înregistrare, fie pe calculator, “filmele” putând fi stocate pe hard disk sau pe un flash disk.Unii vânzători de utilaje de pe piaţă pun la dispoziţia clienţilor un sistem de urmărire în timp real a buldozerelor sau excavatoarelor. Una dintre cele mai mari firme de specialitate de pe piaţă, Marcom, oferă clienţilor posibi