Banca Centrala Europeana (BCE) a solicitat Bancii Nationale o evaluare privind expunerile bancilor din Romania fata de piata imobiliara comerciala pe baza a doua chestionare detaliate, in cadrul unui proces derulat la nivelul tuturor tarilor membre ale UE.
Pentru a putea raspunde solicitarii BCE, BNR a cerut de la treisprezece banci cu pozitii semnificative pe piata de real-estate raspunsuri la chestionarele amintite in termen de o saptamana, pana pe 28 mai.
Este vorba despre Volksbank, ABN AMRO Bank, Alpha Bank, Bancpost, Banca Transilvania, BCR, BRD, Banca Romaneasca, CEC Bank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit.
BCE vrea sa afle detalii privind strategia si apetitul fata de risc al bancilor care finanteaza proiecte imobiliare comerciale, despre standardele de creditare si control aplicate de institutiile de credit respective, despre procedurile de management al riscului de credit. De asemenea, BCE strange informatii care sa descrie asteptarile bancilor legate de evolutia pietei imobiliare in urmatorii trei ani, dar si evolutia lichiditatii pietei in ultimii trei ani, atat la nivelul investitorilor, cat si al capacitatii bancilor de a acorda finantari.
Pe langa aspectele de ordin calitativ, BCE solicita date statistice detaliate privind expunerile fata de piata imobiliara: ponderea expunerilor pe tipuri de clienti, pe zone geografice, pe tipuri de proiecte finantate - rezidential, birouri sau retail.
Fiecare tip de date trebuie furnizat separat pentru proiectele finantate direct de o banca, pentru cele realizate de fonduri de investitii care au primit fonduri de banca, precum si pentru proiectele finantate prin produse structurate, respectiv prin securitizari ale creantelor.
In particular, BCE vrea sa stie daca bancile aveau in plan securitizarea unor active de tip imobiliar, dar nu o mai pot face in a