Din ce în ce mai mulţi bucureşteni caută localurile mici, cochete, de cele mai multe ori „fără fumuri“, în care ceaiurile verzi, negre sau din fructe fac legea. Sursa: Andrei SpiracheSursa: Andrei SpiracheSursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Codrin PrisecaruSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Să te bucuri de o ceaşcă de ceai în oraş nu mai este un moft de inspiraţie englezească, ci o adevărată plăcere urbană, din ce în ce mai apreciată de lumea Capitalei. O plăcere care nici nu e scumpă, între 7 şi 12 lei ceaşca. Locurile dedicate exclusiv licorilor puternic aromate, fără alcool, îndulcite cu zahăr brun sau miere şi asezonate cu fursecuri sau dulceaţă de cireşe amare, sunt din ce în ce mai multe şi mai bune. Căutate mai ales de nefumători, ceainăriile sunt în topul locurilor de relaxare puţin costisitoare.
În urmă cu şase ani apărea prima ceainărie din Bucureşti, în subsolul unei case cu două etaje, situată vizavi de palatul prezidenţial - „Ceai la Cotroceni“. Le-a intrat repede în obicei bucureştenilor să-şi rezerve o oră-două pentru un ceai şi-o carte savurate, pe îndelete, în separeurile rupte de lumea de acolo. Au apărut apoi, rând pe rând, şi alte locuri cochete, bune de servit licoarea fără fumuri: La Vasiliada, Cărtureşti, Rendez-Vous, Green Tea, La Metoc, Lucky Love sau „Sala de lectură“ (de la Teatrul ACT). În oricare dintre acestea dacă intri astăzi, neapărat după ora prânzului, este imposibil să nu fie măcar o masă la care să se delecteze cineva cu un ceai verde cu iasomie sau cu unul cu aromă de căpşuni şi fructul pasiunii, sau unul fin, alb.
Primele şi cele mai liniştite
Ceai la Cotroceni, La Vasiliada (de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu şi de pe Calea Victoriei) şi La Metoc sunt patru ceainării-surori. Şi-au făcut sute de clienţi, fără vreo campanie de promovare şi fără plăcuţe luminoase la intrare, tot succes