Demolată de Gheorghiu-Dej, de cutremurul din ’77 şi de ceauşeşti, cea mai iubită biserică a Capitalei renaşte lângă un modern terminal de tramvaie. Sursa: EVZSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Se zice că icoana Sfintei Parascheva făcea minuni. Preotul paroh Gelu Bogdan spune şi azi că a văzut cu ochii lui oameni vindecaţi de sfântul odor, precum a auzit, cu urechile lui, vocea Elenei Ceauşescu, pe 13 iunie 1987, cum ordona demolarea bisericii: „Jos cu porcăria!“. Aşa a căzut Biserica „Sfânta Vineri“, cea mai iubită din oraş. Pe locul ei, comuniştii au ridicat blocuri. Democraţia le desăvârşeşte lucrarea: cel mai modern terminal pentru tramvaie din Bucureşti se va inaugura, pe 29 iunie, pe locul fostei clopotniţe a Bisericii „Sfânta Vineri“, demolată şi ea, prin anii ’50, de Gheorghiu-Dej. La 150 de metri mai departe, o nouă biserică se va ctitori, începând de săptămâna viitoare, întocmai după chipul şi asemănarea celei vechi.
„Jos ceauşeştii!“
Doar o plăcuţă modestă, lipită de zidul blocurilor de la Unirea, aminteşte că acolo a fost celebra biserică. Măreţia ei a rămas în amintirea oamenilor care, între 15 şi 19 iunie 1987, au strigat „Jos Ceauşescu“, privind de după lanţul viu al miliţienilor cum buldozerele rup din zidul bisericii. „A fost prima dată când oamenii strigau jos ceauşeştii. Pe unii i-au arestat şi i-au bătut securiştii“, povesteşte preotul Bogdan. El crede că demolarea bisericii a aruncat un blestem pe mulţi dintre autorii faptei. „Muncitorii aduşi să demoleze biserica au plecat, pe motiv că nu aveau uneltele necesare. De fapt, n-au vrut să-şi mânjească mâinile. Atunci au adus deţinuţi. Unul dintre ei s-a suit pe turla bisericii ca să dărâme crucea. A căzut de acolo şi şi-a rupt coloana“, vede şi azi scena preotul paroh.
Odată cu biserica, ctitorită de Matei Basarab pe la 1649, s-au făcut praf şi două