Miercuri, 21 mai 2008, de la ora 17,30, la Ateneul Roman au fost acordate Premiile Nationale pentru Arte, prima editie. Cei sapte magnifici ai culturii romane contemporane, premiati cu cate 25.000 de euro fiecare, de catre Ministerul Culturii si Cultelor, sunt – in ordinea urcarii pe scena: Livia Caltia – pentru Arhitectura, Geta Bratescu – pentru Arte Vizuale, Cristian Mungiu – pentru Cinematografie si Televiziune, Mircea Cartarescu – pentru Literatura, Viorel Cosma – pentru Lucrari de Cercetare in Domeniul Artei, Cornel Taranu – pentru Muzica, Alexandru Dabija – pentru Spectacol.
Aceasta premiera in cultura romana din ultimii 60 de ani reia traditia interbelica a premiilor regale, cu mare valoare financiara, care se acorda elitelor creatoare ale Romaniei. De altfel, la aceasta prima editie a Premiilor Nationale pentru Arte a asistat si printul Radu, care a fost inconjurat in loja oficiala de ministri ai Guvernului actual. Premiile Natioanle pentru Arte sunt cele mai consistente recompense acordate artistilor romani, tocmai pentru a arata pretuirea statului pentru creatie si valoare, astfel incat cultura sa-si recastige prestigiul meritat in societatea romaneasca de azi si de maine.
Adrian Iorgulescu si-a exprimat speranta ca traditia acestor premii va fi continuata de guvernele urmatoare, acordandu-se si in anii viitori celor mai valorosi creatori romani, care sa poata reprezenta Romania in competitia valorilor europene si mondiale. Data acordarii premiilor a fost fixata pentru data de 21 mai a anilor urmatori, considerata Ziua Mondiala a Diversitatii Creatoare.
Pe langa cei 25.000 de euro, fiecare premiat a primit o statueta si cate o diploma impresionanta, aratata publicului si numeroaselor televiziuni prezente, care au transmis ceremonia in direct. Inaintea acordarii premiilor, ministrul Culturii a prezentat componenta juriulu