O parte din peliculă a fost filmată la Frankfurt, pe aeroport, pentru că actorii nu puteau intra în ţară Sergiu Nicolaescu declară că a avut emoţii cu "Nea Mărin Miliardar". Era 1978, era O parte din peliculă a fost filmată la Frankfurt, pe aeroport, pentru că actorii nu puteau intra în ţară
Sergiu Nicolaescu declară că a avut emoţii cu "Nea Mărin Miliardar". Era 1978, era prima sa comedie şi românii se aflau în plin socialism. Şi totuşi a ieşit un film de neuitat.
"Neavând experienţă în comedie, m-am pregătit foarte bine pentru <> , mărturiseşte astăzi regizorul Sergiu Nicolaescu. "Dar am avut avantajul că am lucrat cu actori de comedie, deşi Amza ştia să facă foarte bine şi roluri serioase. Ceilalţi făceau comedie de încadratură."
O comedie 100% reuşită, în socialism
Toată lumea s-a mirat cum de Sergiu Nicolaescu a făcut "Nea Mărin Miliardar" în socialism. Pentru că filmul nu are nimic care să trădeze că România "nu era o ţară normală". Nici viteza în care s-a lucrat nu a reuşit să strice calitatea peliculei. S-a muncit mai puţin de o lună. Actorii au fost şi la Frankfurt, unde s-a petrecut ceva foarte interesant.
"Adică ne-am plimbat prin aeroport de la 9 dimineaţa până la 3 după-amiază, am filmat ce voiam şi ne-am întors acasă", îşi aminteşte Nicolaescu. "Eu ştiam germana, iar nemţii ne-au lăsat în pace, n-am plătit nimic. Neavând viză, ne-am luat bilete dus-întors. Întotdeauna am reuşit să fac scenele de acţiune aşa cum am vrut."
"Hau du iu dud?"
Filmul a avut succes şi pentru că Amza Pellea a jucat două roluri antagonice şi, în acelaşi timp, complementare. De aici vine şi comedia: un miliardar american, pentru care banii şi luxul sunt la ordinea zilei, îi cere ajutorul unui oltean care, atunci când intră în posesia banilor, se sperie şi alege să îi restituie proprietarului lor. "Lasă-i pe seama mea", îl linişteş