De marţi, cele mai bune documentare dedicate drepturilor omului vin în România. 44 de lungmetraje vor rula, timp de 6 zile, la Centrul Ceh, cinematografele Union şi Eforie, Muzeul Ţăranului Român, precum şi la Centrul Cultural al Republicii Ungare. Filmele abordează nouă mari teme: efectele globalizării, dictaturile secolului XXI-a, dramele născute din căutarea identităţii sexuale, destinul copiilor fără copilările, condiţia femeii, religia, justiţia şi ziua de 1 iunie. Dintre producţiile prezentate la Bucureşti, amintim documentarul câştigătoar al premiului Oscar de anul acesta, „Taxi to the dark side” - o prezentare în 53 de minunte a destinului unui taximetrist afgan, închis pe nedrept şi omorât în bătaie de către soldaţii americani.
Merită văzut şi „Cele trei camere ale melancoliei”, film premiat de 3 ori la Festivalul de la Veneţia, un documentar despre copilăria furată a cadeţilor prinşi într-un război al urii cu teroriştii ceceni. O altă recomandare a organizatorilor, producţia nemţească „Învinşi şi învingători”. Pe lângă proiecţii, în cadrul manifestării vor mai avea loc spectacole, concerte, dezbateri, întâlniri cu presa, expoziţii şi manifestări dedicate Zilei Internaţionale a Copilului. Festivalul este organizat de Centrul Ceh, în parteneriat cu One World România şi a fost importat direct de la Praga, unde are o tradiţie de 10 ani de zile. Un card de acces pentru toate manifestările din cadrul festivalului costă 25 de lei şi poate fi procurat de la sediul Centrului Ceh, din strada Ion Ghica (zona Piaţa Universitatii, lângă Cinema Pro). (M.B.)
De marţi, cele mai bune documentare dedicate drepturilor omului vin în România. 44 de lungmetraje vor rula, timp de 6 zile, la Centrul Ceh, cinematografele Union şi Eforie, Muzeul Ţăranului Român, precum şi la Centrul Cultural al Republicii Ungare. Filmele abordează nouă mari teme: efectele globalizării