Riscul creditarii in valuta este ignorat de romani in ciuda deselor avertismente ale BNR, dobanzile mai mici afisate de banci pentru imprumuturile in euro sau franci elvetieni inclinand balanta in detrimentul finantarilor in lei. Bancile scumpesc acum cre
Romanii si-au finantat nevoile de consum preponderent prin credite in valuta in ultimul an, soldul acestora atingand echivalentul a 27,4 miliarde de lei (7,3 miliarde de euro) la sfarsitul lunii martie, arata datele BNR.
Practic, in ultimele 12 luni creditul de consum a crescut cu ceva mai mult de 26 de miliarde de lei (7,1 miliarde de euro), din care 63% au fost imprumuturi contractate in valuta.
In ciuda avertismentelor legate de riscul valutar si de dobanda, populatia nu a ezitat sa contracteze credite in euro si monede exotice cu peste 156% mai mult fata de volumul de finantari raportat la sfarsitul primului trimestru al anului trecut.
Raportat la riscul de curs, o depreciere a leului in raport cu euro, valuta preferata de romani pentru creditele in alte devize decat cea locala, ar duce la o crestere a efortului de rambursare a ratelor pentru cei care au venituri in lei. In ceea ce priveste creditele in monede exotice, precum francii elvetieni, riscul valutar este chiar mai greu de controlat, in conditiile in care cursul se stabileste indirect, in functie de cotatiile euro/franc de pe pietele internationale, respectiv de cursul euro/leu de pe piata valutara de la Bucuresti.
Cu toate acestea, imprumuturile in valuta raman mai atractive decat cele in lei, inregistrand cresteri lunare sustinute. Doar in martie soldul a urcat cu 4,7%.
Practic, creditul in valuta nu a mai inregistrat cresteri lunare mai mici de 3% de la sfarsitul anului 2006, in timp ce creditul in lei s-a plafonat la ritmuri de 1%-2% lunar.
Recentele majorari ale dobanzii de politica monetara de