Analiştii financiari se aşteaptă să ajungem mai devreme decât se credea la maximul scumpirilor anualizate Inflaţia anualizată poate atinge un vârf al ultimilor doi ani şi jumătate în mai Analiştii financiari se aşteaptă să ajungem mai devreme decât se credea la maximul scumpirilor anualizate
Inflaţia anualizată poate atinge un vârf al ultimilor doi ani şi jumătate în mai sau iulie 2008, ţinând cont că media scumpirilor a fost foarte mică din lunile similare din 2007.
Preşedintele Asociaţiei analiştilor financiari certificaţi - CFA România, Dragoş Cabat, apreciază că actuala perioadă este "critică" din punctul de vedere al evoluţiei inflaţiei anualizate, care "va atinge un nou vârf, fie în mai, fie în iulie.
Abia după luna august, probabil că inflaţia anualizată va scădea", a spus analistul financiar, citat de Rompres, cu prilejul conferinţei "Ziua Investiţiilor Financiare", organizată la Sinaia.
Cabat a mai spus că este "foarte posibil" ca BNR să majoreze din nou dobânda de politică monetară, la 10 sau chiar 10,25%, nivel "suficient de ridicat pentru ca inflaţia să înceapă să scadă". În prezent, dobânda de politică monetară este de 9,75%.
Cu puţin timp în urmă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că banca centrală ar putea reduce dobânda de politică monetară la sfârşitul anului, dacă observă o schimbare în piaţă a percepţiei privind inflaţia.
Guvernatorul BNR a afirmat că nu vede o creştere a inflaţiei în perioada următoare cu mult peste nivelul înregistrat în martie sau aprilie, dar că tendinţa de scădere a inflaţiei se amână pentru septembrie-octombrie.
Cursul va rămâne sub 3,7 lei/euro
"Cifra de inflaţie din august se publică pe 15 septembrie şi percepţia despre reducere apare cu întârziere. Nu văd în luna august o scădere a inflaţiei care să schimbe percepţia.
Percepţia este foarte important