Formatorii de mecanici sau de electricieni ocupă cele mai multe standuri la Târgul de Ofertă Educaţională, deschis până duminică, la Palatul Copiilor. Sursa: Sorin Antonescu
Cele mai multe oferte prezentate elevilor de gimnaziu, la Târgul de Ofertă Educaţională, deschis ieri la Palatul Naţional al Copiilor, aparţin instituţiilor de învăţământ care includ şcoli de arte şi meserii. Cei interesaţi de evenimentul organizat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Asociaţia Şcoala Democraţiei pot vizita standurile până duminică, 25 mai.
Deşi specializările sunt, în general, foarte căutate pe piaţa muncii, şcoala de arte şi meserii reprezintă ultima opţiune pentru tinerii care nu reuşesc să intre la un liceu. În 2006, doar 7,9% dintre elevii de clasa a VIII-a doreau să parcurgă un astfel de traseu, iar 88,39% voiau să urmeze un liceu.
Elevii fug de profesionale
Marin Tocană, reprezentantul Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau“, spune că principalul avantaj al instituţiei sale este faptul că oferă un atestat la încheierea studiilor, extrem de folositor la angajare. De la înfiinţarea unităţii şi până acum, mediile de admitere au scăzut însă: „Dacă la început se intra şi cu 8,90, acum media a scăzut până aproape de 6. Electronica şi automatizările rămân totuşi domenii căutate“, adaugă Marin Tocană.
Mai mult de un sfert dintre elevii care învaţă la o şcoală de arte şi meserii vor să-şi continue studiile în acelaşi domeniu de pregătire, arată un studiu realizat anul trecut de Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi de Centrul de Asistenţă Psihopedagogică al Municipiului Bucureşti. Potrivit studiului, alţi 21,2% dintre elevi voiau să termine liceul şi să se înscrie la o facultate.