Aritmetica parlamentară arată că nu se strânge majoritatea necesară trimiterii în judecată Lipsa de consens manifestată de deputaţii jurişti în cazul Mitrea s-ar putea reflecta
Aritmetica parlamentară arată că nu se strânge majoritatea necesară trimiterii în judecată
Lipsa de consens manifestată de deputaţii jurişti în cazul Mitrea s-ar putea reflecta fidel şi în plenul Camerei Deputaţilor. Sunt puţine şanse ca cererea DNA să obţină 223 de voturi pentru.
Cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul lui Miron Mitrea are toate şansele să pice în plen, acolo unde trebuie să întrunească două treimi favorabile din voturile tuturor deputaţilor, adică 223 de opţiuni.
Votul aleşilor va ţine seama mai ales de punctele de vedere scrise exprimate deja de propriii raportori. Social-democraţii, dar şi o parte din reprezentanţii minorităţilor naţionale vor merge pe teza lipsei de "elemente care să justifice cererea urmăririi penale a lui Mitrea" şi a "dosarului politic exploatat mediatic", făcut de DNA prin "tendinţa sa abuzivă".
PNL şi PC, poziţie ambiguă
Precedentul trimiterii unui parlamentar în instanţă pe mâna plenului legislativ a făcut ca şi alţi deputaţi jurişti să formuleze rapoarte ambigue. Atât liberalii, cât şi conservatorii s-au servit de principiul separaţiei puterilor în stat pentru a susţine imposibilitatea substituirii organelor judiciare şi, ca atare, "nu vor putea recomanda plenului un verdict anume asupra cererii de urmărire penală".
Punctul de vedere liberal subliniază şi faptul că "faptele lui Mitrea nu sunt dovedite". Formulările celor două partide pregătesc drumul spre abţinerea la vot a propriilor parlamentari. Un gest similar l-ar putea face şi UDMR, care a preferat să nu transmită niciun punct de vedere.
Rămaşi singurii partizani deschişi ai necesităţii începerii urmăririi penale, reprezentanţ