» Dolarul slab, nevoia de petrol a Chinei devastate de cutremur, politica monetara a marilor banci centrale si jocul OPEC au urcat ieri cotatia barilului de petrol la un maxim de 130,47 dolari/baril. Analistii spun ca actuala cotatie a petrolului justifica atat scumpirea carburantilor din ultima vreme, cat si o eventuala majorare a facturii de gaze.
Actualele cotatii sunt alimentate de sase factori la care reactioneaza investitorii in contractele la termen pe petrol. Primul impuls este dat de caderea dolarului. Contractele la termen pe petrol sunt instrumente financiare tranzactionate in dolari, care se misca in sens contrar monedei americane. Al doilea impuls vine din faptul ca fondurile de investitii fac speculatii pe hartie cu derivatele de petrol. Daca dolarul se devalorizeaza, cotatia barilului urca, insa petrolul se ieftineste pentru posesorii altor valute. La acestea se adauga decizia OPEC de a mentine productia in actualele limite, cererea mare a pietelor din SUA si China, atacurile armate din Nigeria, al optulea exportator al lumii, problemele din Iran, al patrulea producator de petrol, si din Irak.
Analistii estimeaza ca nu sunt sanse de ieftinire a petrolului. Ultima estimare a analistilor de la Goldman Sachs, cea mai mare banca de investitii a lumii, este o cotatie medie a petrolului in a doua jumatate a anului de 141 dolari pe baril. Banca socase anterior pietele cu prognoza ca in cel mult doi ani pietele vor vedea o cotatie de 200 dolari/baril.
Justificare a scumpirilor
In urma cu exact un an, cotatia petrolului era de 70 dolari/baril, la Bucuresti cea mai populara benzina, Euro 95, costa in jur de 3,44 lei, iar un dolar se cumpara cu 2,4313 lei. Astazi benzina la pompa e cu 16% mai scumpa, leul cu 4,8% mai puternic, insa pretul petrolului pe pietele internationale s-a marit de 1,8 ori.
Analistul Ilie serbanescu