Au trecut 27 de ani de la primul Indiana Jones, 19 de la ultimul şi 18 ani de când se plănuieşte al patrulea film al seriei. « Indiana Jones 4 » sau « Indiana Jones şi regatul craniului de cristal » prezintă ultima aventură a personajului devenit legendar odată cu prima sa apariţie, în 1981.
Dr. Henry Walton Jones Jr., mai cunoscut sub numele de Indiana Jones sau Indy, a apărut prima oară în 1981, în « Raiders of the Lost Ark ». Este “copilul” regizorului Steven Spiellberg şi al lui George Lucas, care l-a “moşit” pe Indy în calitate de scenarist (lui îi aparţine ideea poveştilor pentru toate lung-metrajele cu Jones) şi producător. Dacă în filmul din 1981, care a fost cea mai profitabilă peliculă a anului, Jones se lupta cu naziştii, în 1984 cu fanaticii credincioşi ai zeiţei Kali, iar în 1989, din nou cu naziştii, în 2008 are duşmani noi. Indiana se luptă de data aceasta cu ruşii: suntem în plin Război Rece, acţiunea fiind localizată în anul 1957, iar sovieticii, conduşi de Irina Spalko (Cate Blanchett), urmăresc acelaşi lucru ca şi aventurosul arheolog: să găsească legendarul craniu de cristal.
Industria Indiana Jones
Harrison Ford este numai cel mai celebru interpret al lui Indiana Jones, dar nu şi singurul, căci personajul şi aventurile sale au fost transformate într-o adevărată industrie. Din 1992 până în 1996, George Lucas a produs un serial de televiziune cunoscut în România sub titlul « Aventurile tânărului Indiana Jones » (« The Young Indiana Jones Chronicles »). La 93 de ani, Jones (interpretat de George Hall) îşi deapănă amintirile fie de când avea 10 ani (Corey Carrier), fie de când avea 17 (Sean Patrick Flanery). An plus, toate cele trei lung-metraje, ca şi serialul de televiziune au inspirat jocuri video.
Apoi, jocurile s-au diversificat şi au intrat pe piaţă cu propriile lor poveşti despre Indiana Jones.