Pulverizarea unor particule în stratosferă scade temperatura aerului, dar distruge stratul de ozon Una dintre metodele de răcire artificială a Pământului e contestată de ecologişti. Sulful Pulverizarea unor particule în stratosferă scade temperatura aerului, dar distruge stratul de ozon
Una dintre metodele de răcire artificială a Pământului e contestată de ecologişti. Sulful aruncat în atmosferă distruge protecţia Terrei faţă de ultraviolete.
În opinia unor cercetători, injectarea cu particule de sulf a stratosferei este tot o formă de poluare. Şi, ca orice inginerie climatică, metoda prezintă şi aspecte negative care trebuie foarte atent evaluate înainte de a fi aplicată.
Într-un studiu publicat în "Science Express", cercetătorul Simone Tilmes, de la National Center for Atmospheric Research (NCAR), afirmă că "refacerea găurii din stratul de ozon de deasupra Polului Sud ar putea fi încetinită cu câteva decenii, iar deasupra Polului Nord s-ar produce pierderi semnificative de ozon, dacă asupra acestor zone ar fi utilizată metoda injectării stratosferei cu particule de sulf".
Modelul erupţiilor vulcanice
Ideea injectării unor mari cantităţi de particule de sulf în stratosferă este analizată de Paul Crutzen, laureat al Premiului Nobel, şi de alţi cercetători. În opinia lor, procedeul ar trebui utilizat cu regularitate, împreună cu metodele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Susţinătorii metodei s-au inspirat de la un fenomen natural observat în timpul marilor erupţii vulcanice din trecut. Particulele de sulf eliberate în timpul erupţiei au determinat o răcire considerabilă la suprafaţa pământului.
Reversul medaliei
La rândul lor, Simone Tilmes şi echipa de cercetători de la NCAR au observat că utilizarea acestei metode, la poli, ar putea avea consecinţe total nedorite, din cauza temperaturilor scăzu