Cele sase volume ale operei monumentale semnate de Marcel Proust In cautarea timpului pierdut au fost retiparite in editie paperback de editura Leda. Volumele au aparut in caseta.
Cititorul roman poate avea astfel acces la o noua editie integrala a operei proustiene care a revolutionat romanul modern: Swann - traducere de Radu Cioculescu, prefata de Cornel Mihai Ionescu; La umbra fetelor in floare - traducere de Radu Cioculescu; Guermantes - traducere de Radu Cioculescu; Sodoma si Gomora - traducere de Radu Cioculescu; Captiva. Fugara - traducere de Eugenia si Radu Cioculescu; si Timpul regasit - traducere de Eugenia Cioculescu. Prima observatie: nu este o traducere noua, ci o reluare a celei facute in anii '80. A doua observatie: prefateaza cartea acelasi critic literar Cornel Mihai Ionescu ca la precedenta editie, publicata in urma cu cativa ani tot de editura Leda, atunci in editie cartonata. A treia observatie: copertele sunt lucrarea cunoscutului Walter Riess si sunt atragatoare, toate reproducand fragmente din tablourile unor pictori din vremea in care a fost scris romanul - Gustave Caillebotte, Joaquin Sorolla, Sidney Starr, Victor Gilbert, John William Godward, James Tissot.
"Lucrul cel mai surprinzator pe care-l ofera arta lui Proust - afirma Ernst Robert Curtius - este faptul ca o atitudine spirituala atat de exceptionala, o optica si un stil atat de noi s-au realizat intr-o materie retrospectiva din toate punctele de vedere. Efortul de a readuce in prezent existenta noastra disparuta, cautarea timpului pierdut, iubirea pentru o traditie care cuprinde atat cultura spirituala, cat si viata sociala, atat mediul, cat si clasa, toate acestea arata ca opera lui Proust este legata de trecut. Este o legatura voita. Nimic nu este mai departe ca aceasta arta de infatisarile, manierele si maniile unui modernism estetic. Aceasta arta este antirev