Doua studii recente, realizate de GE Money si UniCredit Tiriac Bank, ne arata ca romanii sunt pusi pe cheltuiala masiva.
Jumatate dintre conationalii nostri intentioneaza sa-si cumpere masina in urmatorii doi ani. Si nu orice masina, ci noua. 39 la suta merg chiar mai departe - masini nu numai noi, ci si straine si sunt dispusi sa plateasca rate lunare de chiar 350 de euro.
Sunt cifre care ne situeaza inaintea maghiarilor, polonezilor, cehilor si nemtilor. In materie de case insa, entuziasmul este mult mai domolit.
Sub un sfert dintre romani intentioneaza sa cumpere o proprietate imobiliara in urmatorii zece ani si numai 7,5% dintre acestia ar avea in acest moment si cu ce, pe baza venitului declarat. Majoritatea isi cumpara o locuinta ca sa stea in ea, foarte putini fiind cei care vor sa o inchirieze sau o privesc ca pe o investitie.
Mai aflam ca, pentru prima data dupa 1989, raportul dintre depozitele si creditele romanilor s-a inversat. Sumele imprumutate de la banci le depasesc pe cele depuse in conturi.
Combinati aceste informatii cu imaginile cosurilor umplute pana la refuz si ale cozilor interminabile de prin hipermaketuri, cu rapiditatea epuizarii ofertelor agentiilor de turism, cu preferintele romanilor pentru hotelurile de cel putin 3 stele si sa tragem concluziile.
Cat de saraci sunt romanii?
Romanii nu s-au vindecat inca de isteria consumului, dupa anii comunismului in care magazinele erau goale. Se cumpara in nestire, chiar daca ulterior multe dintre produse, in special cele alimentare, ajung la cos pentru ca, prisosind, se strica.
In plus, Romania a venit dintr-o mare inapoiere tehnica, mai ales in materie de electrocasnice, inapoiere care inca nu a fost pe deplin compensata. In mare masura se cumpara pe credit, mai ales produse de consum.
O alta