Analiştii ruşi şi europeni susţin că între cele două părţi va exista o strânsă interdependenţă, deoarece Uniunea Europeană are nevoie de gazul rusesc, iar Moscova de bani Rusia nu Analiştii ruşi şi europeni susţin că între cele două părţi va exista o strânsă interdependenţă, deoarece Uniunea Europeană are nevoie de gazul rusesc, iar Moscova de bani
Rusia nu mai este percepută de Europa drept o ameninţare. A discuta despre o confruntare între cele două părţi este un anacronism.
ropeană dispune de bani şi are nevoie de petrolul şi gazele ruseşti, iar ruşii dispun de petrol şi gaze şi au nevoie de banii europenilor, între Rusia şi Europa nu poate fi vorba de o simplă coexistenţă", a apreciat parlamentarul francez Hubert Haenel în cadrul celui de-al 4-lea Forum Economic Europa-Rusia ce s-a desfăşurat săptămâna trecută la Roma. El a atras atenţia însă Europei să nu facă greşeala de a trata Rusia ca pe orice altă ţară din vecinătatea sa.
"Sub Vladimir Putin, ruşii au devenit mândri de propria identitate. Rusia vrea să fie tratată drept o mare putere, indispensabilă în ecuaţia securităţii mondiale, şi nu drept un stat oarecare din vecinătatea Uniunii Europene", a arătat senatorul francez.
Dialogul trebuie continuat
Participanţii ruşi şi europeni au recunoscut importanţa continuării unui dialog deschis, inclusiv pe teme unde opiniile sunt divergente, cum ar fi scutul american antirachetă amplasat în Europa de Est, Kosovo sau drepturile omului şi libertatea de expresie, asupra cărora Europa şi Rusia au viziuni diferite.
O posibilă explicaţie a perspectivelor diferite pe care Rusia le are faţă de restul Europei a fost oferită de jurnalistul rus Vladimir Pozner, preşedinte al Fundaţiei Academiei Televiziunii Ruse.
"Majoritatea celor aflaţi la conducere au peste 40 de ani, deci au fost crescuţi şi educaţi în sistemul de gândire s