1. New York
Economia mondiala e zguduita de aproape un an de o criza financiara fara precedent, atat ca forma, cat si ca amploare. Criza subprime, un fel de joc piramidal cu case si ipoteci, a pornit de pe ecranele calculatoarelor de pe Wall Street si de la cele trei burse din Chicago.
A ajuns ea oare in economia reala?
S-a strecurat deja in buzunarele consumatorului american de rand?
De mai bine de doua saptamani incerc sa gasesc un raspuns cat mai obiectiv si pertinent la intrebarile de mai sus. Am luat pulsul economiei reale americane si al sistemului ei financiar, strabatand America de la New York la Honolulu.
La NY, desi apasati de o vreme cetoasa si rece, brokerii si managerii de la Goldman Sachs erau ingrijorator de optimisti. Folosind deja trecutul in discutiile despre criza, isi exprimau la unison convingerea ca uraganul a trecut, chiar daca stricaciunile provocate nu vor fi usor de reparat.
Amploarea fenomenului, recunosc ei, a depasit pana si estimarile cele mai pesimiste, iar sechelele sale vor marca multa vreme de acum inainte comportamentul micului investitor. Singura necunoscuta pare a fi in acest moment cat de repede va reusi sistemul bancar sa traga concluziile necesare pentru a preveni in viitor o asemenea enorma criza de lichiditati.
Lumea financiara de pe Wall Street, desi afectata major de reducerea numarului de locuri de munca in sector, aproba miscarile FED-ului care, ca si jucatorul lui Dostoievski, isi risca ultimii sfanti la ruleta dobanzilor mici pentru a salva copilul preferat: sistemul bancar. In cea mai liberala economie, faptul ca parintele suprem, Ben Bernanke, incearca sa scoata din mocirla toate, dar absolut toate bancile starneste totusi ingrijorare, intrucat anuleaza selectia naturala pe care fiecare criza, la fel ca si epidemiile Evului Mediu, ar trebui