Mare eveniment, mare: la inceputul lunii aprilie, Primaria a lansat, in sfarsit, programul Iasi 600. Nimic de spus, este o initiativa demna de salutat, macar in intentia sa. 11.537.375 RON sunt destinati in acest an culturii iesene.
Nu e deloc putin, iar aceasta generozitate merita o reverenta. Daca ar exista un cap limpede sau o comisie care sa aloce acesti bani conform vizibilitatii si impactului fiecarui proiect in parte, Iasiul ar avea sansa sa iasa din provincialismul in care a incremenit de ceva vreme. Ba chiar sa devina un ferment al culturii romane, asa cum a fost si continua sa fie Sibiul. Dar pentru acest lucru ar fi nevoie in primul rand ca evenimentele sprijinite financiar de Primarie sa aiba un impact macar national. Sa catalizeze, altfel spus, spuma scriitorilor, oamenilor de teatru, muzicienilor, artistilor plastici, sa ii aduca la Iasi, sa creeze cadre optime pentru manifestari intr-adevar de anvergura. Cum stau lucrurile?
In primul rand, cand investesti atatia bani, iti faci din vreme un plan detaliat, impui o serie de criterii exigente. Or, de vreme ce, iata, un sfert de an a si trecut fara ca mare lucru sa se intample, inteleg ca lista manifestarilor sponsorizate cu bani de la buget e mai curand improvizata: ea cuprinde tot felul de proiecte marunte, fara mare relevanta. Cine a avut o idee, fie ea si mediocra, si a avut usa deschisa la domn' primar, a primit bani. Cel putin asa arata lucrurile, contemplate din exterior. Atentie, e vorba de bani publici, prin urmare e dreptul oricarui cetatean sa ceara socoteala. Una peste alta, nu am gasit pe site-ul primariei date precise legate de suma exacta alocata fiecarei manifestari. Nici modalitatea prin care folosirea corecta a acestor bani va fi verificata nu este precizata. Ar fi de dorit (ba, de bun-simt) ca, pe parcursul derularii manifestarilor, aceste lucruri sa devina publice.