Consultantul sustine ca performanta unei economii nu depinde de existenta unor "campioni nationali".
Firmele cu capital privat romanesc care se vor dezvolta vor fi acelea care reusesc sa treaca de faza initiala a proprietarului-manager omnipotent, sa-si construiasca un know-how si procese exportabile, afirma Andrei Caramitru, managing partner al biroului din Romania al McKinsey, una dintre cele mai puternice firme globale de consultanta.
"Multe companii nu au trecut de prima faza in care proprietarul este si manager omnipotent. Un astfel de sistem este bun in cazul firmelor de dimensiuni mici, insa cand se trece la o dimensiune internationala conteaza procesele exportabile si este nevoie de o capacitate de management superioara", spune Caramitru.
El spune ca pe termen mediu va exista posibilitatea ca mai multi jucatori locali sa intre pe pietele din jur in conditiile in care economia romaneasca este a doua din regiune ca marime.
"Pe termen mediu firmele noastre vor putea fi mai mari decat competitorii din jur, insa este mai greu cu miscarile internationale."
In opinia lui Caramitru, capitalul privat romanesc o duce destul de bine.
"Avem deja 5-6 miliardari in euro, cateva firme mari controlate de capital romanesc cum ar fi RCS-RDS, Banca Transilvania sau European Drinks, si o patura de intreprinderi mici si mijlocii de succes ai caror proprietari reusesc sa-si consolideze pozitia financiara." El se declara convins ca vom vedea o crestere a importantei capitalului privat romanesc, insa intrevede un numar limitat de firme mari carora li se va mari influenta, inclusiv la nivel regional.
In acelasi timp, Caramitru crede ca un numar din ce in ce mai mare de start-up-uri si firme medii si mici vor beneficia de acces la pietele de capital pentru finantarea cresterii. "In al treilea rand, cresterea puterii economice a cla