Mananci la restaurant si te intrebi, uneori, cum de gatesc unii bucatari atat de bine. La cat te costa portia, banuiesti probabil ca folosesc preparate speciale pentru a da gust mancarii. Nici pe departe. Totul se reduce la cateva principii de baza. Incearca sa le respecti si o sa-ti iasa o mancare de te lingi pe degete.
Regula numarul 1: gusta mancarea! Este cea mai importanta parte din tot procesul de gatit. Trebuie sa gusti in mod constant mancarea pe care o faci. Aceasta regula se aplica chiar si in cazul chiftelelor. Trebuie sa iei un pic din carne, s-o pui la prajit si apoi sa gusti, sa vezi daca este indeajuns de sarata sau condimentata. Adauga mirodenii si apoi pune-o din nou la foc. Cand esti multumit de gustul pe care-l are, poti prepara intreaga cantitate. Pentru ca aceasta etapa este atat de importanta, multi bucatari nici nu gatesc cu ingrediente care nu le plac. Daca faci acest pas de la inceput, poti evita un dezastru care nu ar mai putea fi reparat.
2. Foloseste ingrediente de calitate. Cele proaspete fac diferenta. Legumele si carnea cumparate de la micii producatori dau gust mancarii. Supermarketurile sunt mai preocupate de cum arata mancarea si mai putin de gustul ei. Un mar cumparat de la taranii din piata va fi intotdeauna mai gustos decat unul cumparat din magazin.
3. Se spune ca un sos bun face diferenta intre o gospodina si un bucatar sef. Sosurile sunt foarte usor de facut si ar trebui mai tot timpul sa prepari unul pe care sa-l servesti la masa. Daca ai un pic de carne in tigaie, pune un pic de vin si amesteca pana cand jumatate din vin se evapora. Apoi stinge focul. Gusta sosul si mai adauga sare si piper daca este nevoie.
4. Foloseste unt cand gatesti! Ii da mancarii o aroma deosebita. Cand prajesti carne, ar trebui intotdeauna s-o prajesti in unt (adauga totusi si un pic de ulei, sa nu se arda