In calitate de membra a Uniunii, Romania este obligata sa ofere asistenta tarilor aflate in curs de dezvoltare, de minimum 0.17% din PIB pana in 2010, dar a contribuit cu 0,07% din venitul sau intern brut in 2007. Alegerile din tara ar putea amana dezvoltarea de noi programe de asistenta. Pe de alta parte, in conditiile in care UE asigura jumatate din ajutorul mondial, multe guverne europene au ramas in urma cantitativ si calitativ fata de calendarul asistentei pentru tarile sarace.
Potrivit ultimelor statistici ale Comisiei Europene, Romania a contribuit cu 0,07% din venitul sau intern brut (80 de milioane euro) in 2007. Grosul asistentei acordate de Romania (ODA – official development assistance – asistenta oficiala pentru dezvoltare) a fost canalizat prin bugetul UE, iar 5 milioane euro prin alte agentii si programe multilaterale.
Un raport al Confederatiei Europene a ONG-urilor pentru Ajutor si Dezvoltare (CONCORD) exprima ingrijorarea ca alegerile din 2008 pot avea ca efect oprirea oricarei schimbari in bugetul ODA, deoarece asistenta nu este considerata o prioritate. In mod similar, nu se asteapta nici imbunatatiri substantiale ale capacitatii. In acest ritm este putin probabil ca Romania sa-si atinga obiectivele propuse pentru 2010.
De altfel, eforturile guvernelor europene continua sa scada, saracii primind ajutoare mai mici cu 75 miliarde de euro, pana in 2010 fata de nivelul promis, releva raportul CONCORD, confederatie care reprezinta 1 600 ONG-uri din intreaga Europa, inclusiv din Romania.
Ultimele statistici emise in aprilie 2008 constata un usor declin legat de Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare (ODA) acordata de Europa, precum si legat de proportia ODA din produsul economic european. 2007 ar fi trebuit sa insemne un an de cresteri semnificative care sa duca la atingerea tintelor propuse. A fost inregistrata