Vrei să suni un prieten de la celălalt capăt al lumii? Formezi câteva cifre cifre şi-i poţi auzi glasul. Pentru a beneficia de acest serviciu devenit banal, e nevoie de o tehnologie sofisticată şi de specialiştii care fac posibile „minunile” cotidiene.
În ediţia din 25 mai a emisiunii Te vezi la Ştirile Pro Tv, telespectatorii îl pot urma pe Cristian Tabără la Cheia, locul în care îi vor cunoaşte pe aşii radiocomunicaţiilor din România.
În 1976 era inaugurată staţia de telecomunicaţii prin satelit de la Cheia, care este considerat chiar şi până astăzi cel mai mare centru de radiocomunicaţii din lume. Ascuns de un zid des de brazi, centrul de la Cheia adăposteşte doi coloşi din beton, fier şi aparatură tehnică de mare fineţe, care asigură servicii de telefonie naţională şi internaţională, internet, comunicaţii prin satelit şi multe altele. 36.000 de kilometri acoperă aceşti sateliţi - cei mai întinşi din lume la categoria lor (standardul A, banda de frecvenţă C), astfel încât şi programele româneşti de televiziune pot fi transmise aproape oriunde în lume.
În complexul de la Cheia lucrează aproximativ 20 de specialişti, care doar din pasiune pentru ceea ce fac au ales să rămână în România, deşi ofertele generoase din străinătate n-au lipsit. Gheorghe Moţoc, directorul tehnic al Radiocom, este unul dintre ei. De la acesta a aflat Cristian Tabără câteva amănunte „picante” despre sateliţii-vedetă de la Cheia. Gheorghe Moţoc îşi aminteşte că primul set de echipamente a venit din Japonia şi o lungă bucată de vreme nu s-a înregistrat nici o defecţiune.
După 8 ani, când un tranzitor s-a stricat, japonezii s-au grăbit să-şi prezinte scuzele, justificându-se că acea piesă, din anumite motive, a trebuit improvizată. Realizatorul a mai aflat că, pentru a-şi păstra nivelul de performanţă, uriaşele antene trebuie bine îngrijite - spălate, vopsite, ia