Titanul Akira Kurosawa îşi dezvăluie telespectatorilor Pro Cinema, sâmbătă, de la ora 23, la CineTePrinde, capodopera: Kagemusha. Pelicula fost nominalizat la două Oscaruri în 1981, pentru Cel mai bun film străin şi pentru decorurile excepţionale, a câştigat două premii BAFTA pentru regie şi costume, a primit premiul César pentru Cel mai bun film străin, iar în 1980 şi-a adjudecat şi Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Pentru „realizările cinematografice care au inspirat, încântat şi îmbogăţit publicul şi au influenţat artişti din toate colţurile lumii”, cel mai mare cineast nipon a primit în 1990 un premiu onorific al Academiei Americane de Film. În plus, Kurosawa este din 1984 membru al Legiunii de Onoare.
Ca majoritatea filmelor care îi poartă amprenta, povestea din Kagemusha este inspirată din momente reale din istoria japoneză, de această dată personajul principal fiind un om simplu care preia identitatea unui lord feudal, după moartea acestuia. Un perfecţionist excentric şi un maestru al detaliilor, Kurosawa era poreclit pe platourile de filmare Împăratul, pentru stilul său dictatorial de a regiza. Nici om şi nici forţă a naturii nu îi putea sta în cale atunci când avea o viziune.
A pictat fiecare strop de ploaie de pe peliculă cu cerneală de caligrafie, pentru a spori dramatismul scenei, a construit şi apoi ars din temelii construcţii uriaşe, a schimbat cursul unor râuri doar pentru a obţine un efect vizual mai bun. Perfecţionist şi în ceea ce primeşte costumele, Kurosawa credea că dacă un actor poartă un costum nou-nouţ, ca proaspăt scos din cutie, personajul pare mai puţin autentic. Pentru a rezolva această problemă, actorii primeau costumele cu săptămâni înainte de începerea filmărilor, iar Kurosawa le cerea actorilor să le poarte în fiecare zi, pentru ca între ei şi costume „să se creeze o legătură”.
După o perioadă ma