Dacă până acum proprietarii pensiunilor agroturistice le puteau pune pe masă turiştilor şi produse cumpărate de la hipermarketuri, de acum înainte ei trebuie să se pună serios pe grădinărit.
Ultimul ordin al Ministerului Comerţului şi Turismului îi obligă pe proprietarii pensiunilor agroturistice cu o capacitate maximă de opt camere să le ofere clienţilor numai produse naturale, preparate în gospodăria proprie. Totodată, proprietarii vor trebui să absolve cursuri de pregătire profesională şi să se ocupe în mod direct de programul turiştilor pe tot parcursul sejurului.
Pensiunile agroturistice vor pune la dispoziţia clienţilor, în mod continuu, o activitate legată de agricultură, creşterea animalelor sau cultivarea plantelor.
Acelaşi ordin al ministerului prevede ca toate pensiunile cu o capacitate maximă de 20 de camere, indiferent de zona în care sunt plasate, să fie încadrate în pensiuni turistice pe stele, şi nu pe margarete. Şi la cabane se va aplica o simplificare a denumirilor, astfel încât toate vor purta numele de „cabane turistice“, cu condiţii specifice pentru cele care oferă servicii în cadrul turismului de vânătoare şi pescuit.
O altă noutate va fi şi introducerea declaraţiei pe proprie răspundere pentru deţinerea diverselor autorizaţii precum cele sanitare, sanitar-veterinare sau cele de mediu.