Cabanele de vânătoare, drumurile forestiere şi sediile de cantoane silvice nu vor mai putea fi restituite odată cu suprafeţele forestiere pe care se află, au decis judecătorii Curţii Constituţionale. Sursa: Rompres
Foştii proprietari care îşi recuperează terenurile forestiere nu vor mai putea primi înapoi şi cabanele de vânătoare, drumurile forestiere sau sediile de cantoane silvice aflate pe acestea.
Aceste restituiri nu vor mai fi posibile în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, care a anulat câteva articole din Legile proprietăţii, care reglementau aceste transferuri.
Judecătorii Curţii Constituţionale şi-au justificat decizia prin faptul că articolele respective ar încălca articolul 44 din Legea fundamentală, pentru că „reglementează un transfer gratuit de proprietate privată a statului către persoanele fizice sau juridice private, în condiţiile în care instituţia exproprierii se referă la o cauză de utilitate publică“.
Articole „picate“ după trei ani
Articolele declarate neconstituţionale au fost introduse de guvernul Tăriceanu în Legile proprietăţii şi ale justiţiei, pentru care, în 2005, executivul şi-a asumat răspunderea.
Potrivit acestor reglementări, „constructiile de pe terenurile forestiere, inclusiv cele de corectare a torenţilor, drumurile forestiere, sediile de cantoane silvice, cabanele de vânătoare, pepinierele, alte amenajări silvice, instalaţii sau mijloace fixe, inclusiv cele aflate în curs de execuţie, amplasate în suprafeţele care fac obiectul retrocedă rii, trec în proprietatea persoanelor fizice sau juridice cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra terenurilor“.
Interesant este că, la vremea respectivă, pachetul de legi a fost contestat de PSD la Curtea Constitu- ţională. Magistraţii Curţii au găsit probleme doar în Legile justiţie