Ambasadorii din cele 27 de state membre UE au aprobat ieri un proiect de lege care stabileşte reguli comune pentru expulzarea şi interzicerea accesului imigranţilor ilegali pe teritoriile lor, a anunţat preşedinţia slovenă a forului comunitar, citată de AFP.
Textul este rezultatul unui compromis între statele membre UE şi membrii Parlamentului European. Proiectul de lege, care ar urma să fie validat de miniştrii de interne din cele 27 de state membre şi votat în iunie de Parlamentul European, constrânge autorităţile naţionale să aleagă între legalizarea şederii imigranţilor ilegali şi expulzarea lor.
Conform textului, părăsirea ţă- rii de către un imigrant ilegal, numită „îndepărtare“, va trebui să se facă pe bază voluntară. În caz de împotrivire, acesta va putea fi obligat să plece şi îi va fi interzis accesul pe teritoriul UE pe o perioadă de cinci ani. Copiii sunt de asemenea vizaţi de această măsură.
Detenţie şi expulzare
În cazul expulzării forţate, autorităţ ile vor putea decide deten- ţia imigranţilor ilegali pentru o perioadă maximă de şase luni, care poate fi prelungită în unele situaţii până la 18 luni, în special când există riscul ca imigrantul să fugă sau când există întârzieri în obţinerea documentelor necesare în ţări terţe.
„Această directivă (de lege europeană) răspunde nevoilor de a avea reguli comune pentru expulzare, cu transformarea Europei într-o zonă fără frontiere interne, dotată cu o politică de imigraţie comună“, a precizat ieri Consiliul UE într-un comunicat.
„Deciziile care vor fi luate în cadrul acestei directive se vor lua de la caz la caz şi pe baza unor criterii obiective“, a subliniat consiliul. „Detenţia nu va fi autorizată decât dacă alte dispoziţii, mai puţin coercitive, nu vor putea fi utilizate şi va necesita un ordin scris, care să precizeze motivaţia“,