Francezii ii spun bio, la nemti e eco, Jamie Oliver ii spune "pukka". E ciudat ca e nevoie de nume asa de sofisticate pentru un lucru atat de simplu ca mancarea organica si ca in Bucuresti abia de curand s-au deschis doua magazine specializate.
Doua prietene, foste colege de liceu si facultate, s-au gandit sa deschida in Bucuresti un magazin cu produse ecologice. "Pentru ca avem copii mici pe care vrem sa ii crestem cu mancare sanatoasa, ne-am gandit cum sa facem ceva pentru noi, in primul rand, si apoi pentru prietenii nostri si restul lumii", spune Ileana Muntean. Magazinul se numeste Pukka Food, dupa cuvantul indian care inseamna autentic (despre mancare), iar spatiul arata ca bucataria unei matusi din Anglia: dulapuri verzui, tapet cu flori, miros de scortisoara. Daca mai adaugi produsele care ne-au facut pofta citind romane englezesti (porridge, turte de ovaz) si mica biblioteca "verde" ("The Little Book of Living Green"), atmosfera eco-"British" e aproape completa.
Cele doua asociate, Ileana Muntean si Bogdana Ghinescu, au un trecut diferit (turism si scenaristica, respectiv turism si marketing), dar amandoua cred in produsele organice. Mai ales dupa ce au vizitat targul BioFach, de la N?renberg, si au testat zeci de produse. De acolo au adus mare parte din ceea ce se gaseste in magazinul bucurestean, dar si obiceiul degustarii. Si a functionat. "Era necesar, pentru ca noi avem produse care nu se gasesc in alte magazine. Intr-o luna de cand am deschis, tot ce am pus la degustare s-a vandut."
Condimente, fructe uscate, seminte si alune, unt de arahide din Anglia, conserve de legume - rosii, crema de masline, creme de toate legumele, gemuri, malai, orez, grau, de la un producator german cu ferma in Italia... "Am incercat sa avem toata gama de produse necesara unei gospodarii. Nu avem chiar toate, ne straduim sa aducem si restul: