Firmele învechite, care nu lasă loc celor noi, strică media generală a eficienţei, avertizează Banca Mondială Banca Mondială arată, într-un raport, că România trebuie să
Firmele învechite, care nu lasă loc celor noi, strică media generală a eficienţei, avertizează Banca Mondială
Banca Mondială arată, într-un raport, că România trebuie să încurajeze intrarea pe piaţă a unor firme noi şi ieşirea din circuit a firmelor depăşite moral.
Potrivit studiului "Descătuşarea prosperităţii - creşterea productivităţii", realizat de Banca Mondială şi prezentat, ieri, la Bucureşti, peste 80% din creşterea economiei româneşti se explică prin productivitate, care a contribuit mai mult decât forţa de muncă sau capitalul. Această particularitate se aplică întregii regiuni Europa şi Asia Centrală.
"Forţa de muncă a condus mai puţin la creşterea productivităţii, întrucât România are probleme demografice, populaţia tânără fiind în declin, iar forţa de muncă migrează tot mai mult în străinătate. Capitalul a contribuit şi mai puţin la creşterea producţiei, pentru că firmele au fost nevoite să îndepărteze stocul de capital depăşit moral şi să-l înnoiască", a declarat, cu prilejul prezentării raportului, Paloma Anos Casero - economist al Băncii Mondiale.
La nivel naţional, creşterea productivităţii este determinată de trei factori importanţi: firmele existente care-şi măresc eficienţa prin surse proprii, intrările firmelor noi şi ieşirea altora vechi, precum şi realocarea forţei de muncă din firmele cu productivitate scăzută în altele cu productivitate ridicată.
"Cea mai mare parte a creşterii productivităţii se vede din avansul firmelor existente, în proporţie de 70%, în timp ce rolul intrării firmelor noi şi al ieşirii celor vechi este mai limitat în România decât în ţările avansate", a precizat Casero.
Realocarea forţei de muncă a contribuit