Seria celebrarilor prilejuite de aniversarea a 200 de ani de la nasterea lui Ludovic-Napoleon (1808-1873), imparatul Frantei intre 1852 si 1870, a fost deschisa la Bucuresti de Ambasada Frantei, pe 23 aprilie 2008.
Excelenta-Sa domnul Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti, a invitat, pentru dupa-amiaza acelei zile, la trei conferinte.
Prima din program era aceea a profesorului Lucian Boia, istoric reputat, colegul nostru de la Universitatea din Bucuresti, si viza cartea sa recent aparuta NAPOLEON III le mal-aime, adica Napoleon al III-lea cel neiubit.
Urma conferinta lui Emmanuel Starcky, director al Muzeului National din Compiegne, si apoi aceea a Roxanei Theodorescu, director general al Muzeului National de Arta al Romaniei, privitoare la expozitia Napoleon III si Romania.
Expozitia aceasta va fi deschisa la Compiegne in toamna anului 2008, pentru ca in primavara anului 2009 sa fie transferata la Bucuresti. Asa cum a marturisit Lucian Boia la inceputul conferintei despre cartea sa aparuta in anul 2008, proiectul era mult mai vechi decat punerea lui in opera. Cartea a aparut la Paris, in celebra Editura Les Belles Lettres, si concomitent la Bucuresti, in Editura Humanitas. Autorul tinea mult la acest proiect si, la fel, potrivit dedicatiei urmand paginii de garda, si mama domniei-sale, disparuta cu putin timp inaintea aparitiei cartii. Lucian Boia a tinut sa-si previna publicul de faptul ca aceasta carte nu este o biografie. Ea vrea sa dea, in intentia autorului - dupa convingerea noastra, reusita -, de gandit cititorului asupra unei personalitati atat de controversate in epoca si in istoriografie deopotriva.
Acest om care a ajuns, in urma imprejurarilor istorice, imparatul Napoleon al III-lea al Frantei, a gandit idei si proiecte extraordinare pentru tara sa, pentru Europa si pentru toata lumea.
Era acelasi cu cel v