Asociaţia Hornarilor, Constructorilor de Coşuri de Fum şi Şeminee din România a deschis ieri, la Târgu-Mureş, cursurile intensive pe tema celor mai avangardiste tehnici de curăţare şi întreţinere a coşurilor de fum. Sursa: Raul Matiş
26 de meseriaşi în ale hornăritului din Carei, Baia-Mare, Alba-Iulia, Târgu-Jiu, Bacău, Orăştie, Mureş s-au întâlnit ieri în comuna mureşeană Petelea pentru a participa la cursurile de formare profesională organizate, în premieră naţională, de Asociaţia Hornarilor, Constructorilor de Coşuri de Fum şi Şeminee din România - ASFOCH, în colaborare cu specialişti italieni.
„Nu aştept satisfacţii prea mari de la această meserie pentru că, deocamdată, este mai mult un hobby pentru mine“, spune o tânără cursantă, Dorina Şut. Ciprian Loi a venit la cursuri împreună cu tatăl său, tocmai din Baia-Mare. „La noi nu prea sunt hornari profesionişti, aşa că dorim să facem un lucru de treabă“, a spus Ciprian Loi.
Meseria de hornar, o necesitate
Instruirea este necesară dacă vrem ca stereotipurile să dureze, spun cei mai vechi în breaslă. În primul rând, hornarii aduc noroc pentru că le oferă trecătorilor sentimentul de siguranţă că nu le va lua foc casa. Mai mult, şeful hornarilor vrea să le propună colegilor săi să umble cu acadele în buzunar, pentru a reduce reticenţa copiilor care îi văd îmbrăcaţi în negru.
„Revigorarea acestei meserii este o necesitate reală, în condiţiile în care, numai anul trecut, în România au avut loc peste 1.600 de incendii cauzate de coşurile de fum degradate sau executate necorespunză tor“, a declarat preşedintele ASFOCH, Mircea Bălşoianu. „De la consumator până la terminal este treaba acestui profesionist pe care-l cheamă hornar“, a spus Gino Cecotti, vicepreşedintele ASFOCH şi membru al asociaţiei omoloage din Italia.