Acea impartire a Uniunii Europene in "vechea" si "noua" Europa, asa cum o formulase fostul sef al Pentagonului, Donald Rumsfeld, pare sa aiba o solida baza reala atunci cand se ajunge la relatiile Occidentului cu Rusia sau China. Occidentalii au o atitudine impaciuitoare si linistitoare fata de Moscova si Pekin, in vreme ce est-europenii, iesiti de numai o generatie din comunism, se arata sistematic gata de o infruntare diplomatica.
Jocurile Olimpice de la Pekin ofera o asemenea ocazie. Astfel, un text semnat de mai multi fosti disidenti polonezi le cere cetatenilor sa nu mai bea Coca-Cola si sa nu mai cumpere pantofi sport marca Adidas cata vreme aceste firme nu renunta la intentia lor de a sponsoriza Jocurile Olimpice de la Pekin. Initiative similare au fost lansate in mai multe tari ale Europei de Est, iar unii lideri, cum este premierul polonez Donald Tusk, au anuntat ca nu vor merge la inaugurarea oficiala a Jocurilor.
In schimb, tot in Polonia, Lech Walesa a facut cunoscut ca el va merge, insa doar pentru a protesta la fata locului, mai degraba decat "sa stea acasa sa-si repare bicicleta" (o rautate la adresa prim-ministrului Tusk). In "vechea Europa", in Franta, presedintele Sarkozy a dat insa de inteles ca el ar putea merge, Franta avand, desigur, mari interese comerciale in China. Faptul ca unii lideri politici est-europeni, printre care si fosti disidenti, se implica atat de mult in tentativele de boicotare a Jocurilor Olimpice nu inseamna ca ei s-ar fi convertit la budismul tibetan, sau ca Lech Walesa ar distinge diferentele doctrinale dintre diferitele ramuri si scoli ale budismului.
Mai degraba, fostii membri ai Solidaritatii poloneze proiecteaza pe Tibet propria lor lupta impotriva comunismului. Tot asa, cehii din generatia lui Havel isi amintesc cum URSS a strivit primavara pragheza de acum exact patru decenii. Dar,