La numai două luni de la numirea în fruntea guvernului, premierul belgian Yves Leterme este ameninţat de o nouă criză. Partidul Creştin-Democrat Flamand, propria sa formaţiune
La numai două luni de la numirea în fruntea guvernului, premierul belgian Yves Leterme este ameninţat de o nouă criză.
Partidul Creştin-Democrat Flamand, propria sa formaţiune politică, i-a reamintit că are termen până la jumătatea lunii iulie pentru a obţine un acord pentru o reformă instituţională ce vizează întărirea puterilor Flandrei, în detrimentul federaţiei.
Liderii partidului au ameninţat că, în caz contrar, îi vor retrage sprijinul premierului Leterme. Un eventual eşec în acest dosar l-ar obliga pe şeful executivului belgian să demisioneze, pas care ar veni după cele nouă luni dispute pentru formarea unui guvern.
Analiştii susţin că Yves Leterme ar putea primi o "păsuire" până la alegerile regionale şi europene care vor avea loc anul viitor.
Un premier fără susţinere
Experţii atrag atenţia că tensiunile nu vor dispărea, iar statul federal îsi va pierde prerogativele şi "Belgia va deveni o cochilie goală".
Numit premier după o criză politică de mai mult de nouă luni, creştin-democratul flamand Yves Leterme mai are încă mult de făcut pentru a convinge francofonii, încă foarte neîncrezători, că poate conduce ţara în interesul tuturor.
Chiar şi în Flandra, regiune pe care a condus-o din 2004 până în 2007, noul şef de guvern nu beneficiază decât de încrederea a 45% din cei chestionaţi, 55% având o părere negativă despre el.
Acest lucru se explică în parte prin lipsa amplelor reforme de stat pe care Flandra le aşteaptă de ani de zile. "Din acest punct de vedere şi în pofida prelungirii crizei, rezultatul este slab", menţionează Pierre Vercauteren, profesor la Universitatea din Mons. Yves Leterme a fost, de asemenea, afectat polit