Instituţiile abilitate să penalizeze operaţiunile prin care Petrom îşi creşte profiturile din extracţia de gaze pe seama consumatorilor sunt înţesate de oameni de partid. Un exemplu este relaţia de coabitare PRM-UDMR-PNL de la vârful ANRE. Monitorizarea resurselor energetice ale României este girată de partidele politice ai căror oameni ocupă poziţiicheie din instituţiile guvernamentale de control. La fel şi modul defectuos în care supravegherea tranzacţionării acestora se derulează. Criteriul absolut al promovării oficialilor e nu atât competenţa, cât apartenenţa. La un partid. Sursa: Reuters
Agenţia Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are toate calităţile unui caz-şcoală. Conducerea instituţiei e înţesată de directori cu proptele împrăştiate prin aproape tot spectrul politic.
EVZ a dezvăluit ieri manevra uriaşă prin care grupul Petrom-OMV îşi majorează ilegal profiturile, determinând scumpirea gazului pentru populaţie cu cel puţin 10%, prin privarea coşului naţional de gaze cu aproape 3 miliarde mc în ultimii trei ani. Cantitate pe care Petrom a virat-o Combinatului Doljchim, care a transformat gazul în îngrăşăminte chimice, obţinând astfel un preţ mai bun.
Potrivit documentelor, deţinute şi de procurori, maşinaţiunea Petrom e cunoscută şi de şefii ANRE. Care însă au tolerat imensele nereguli.
EVZ prezintă astăzi coloratura politică a ANRE. O instituţie care ar fi trebuit să sesizeze şi să penalizeze operaţiunile dintre compania privatizată de austrieci şi Combinatul Doljchim.
REŢETA UNIVERSALĂ
Vârful politizat al piramidei ANRE
Gergely Olosz - preşedinte ANRE. La sfârşitul lunii mai a anului trecut, premierul Călin Popescu- Tăriceanu l-a numit în funcţia de preşedinte al ANRE pe fostul director al Agenţiei Naţionale a Uraniului, Gergely Olosz - propus ş