De la 1 aprilie, s-a schimbat modalitatea în care pacienţii aflaţi în evidenţă cu HIV/SIDA îşi pot obţine medicaţia. Medicamentele antiretrovirale nu se mai eliberează doar prin farmaciile de spitale, ci şi prin cele cu circuit deschis, iar achiziţionarea lor nu se mai face prin licitaţie naţională, ci de fiecare centru regional, respectiv Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ Craiova, pentru toată regiunea Oltenia. În judeţul Dolj se află în evidenţa centrului regional 192 de persoane infectate cu HIV, care urmează un tratament cu medicamente antiretrovirale. După schimbarea legislaţiei, toate aceste persoane şi-au exprimat în scris dorinţa de a-şi ridica în continuare medicaţia de la Spitalului de Boli Infecţioase Craiova.
Lipsa bugetului, veşnica explicaţie Lipsa de experienţă despre ce înseamnă o licitaţie de acest gen şi-a spus cuvântul. Aceasta a început târziu, iar spitalul nu şi-a asigurat un stoc suficient de medicamente antiretrovirale, ceea ce a făcut ca din luna mai să nu mai poată asigura medicaţia pentru 20% dintre bolnavi. „Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate s-a încheiat târziu, abia pe 24 aprilie, şi practic anul bugetar începe de la 1 mai. De la această dată au intrat banii în cont, motiv pentru care am început licitaţia foarte târziu. Acum este însă în derulare şi aşteptăm să se finalizeze“, a explicat dr. Valentina Ionescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Craiova, motivul întârzierii. Licitaţia a început, potrivit reprezentanţilor unităţii, pe 12 mai şi merge destul de greu, având în vedere miza - valoarea foarte mare a medicamentelor antiretrovirale.
Pericol de moarte pentru pacienţi Potrivit medicilor, dacă situaţia se va prelungi şi nu vor începe livrările de medicamente, stocurile se vor „subţia“ în continuare şi din ce în ce mai mulţi bolnavi vor rămâne fără medicamente. În prezent, din farmacia spitalului l